Az e-cigaretta jelenleg

Az e-cigaretta végre világszerte elfogadott eszközzé vált, mint a dohányzásról leszoktató, nikotin bevitelére alkalmas eszköz.

 

Mi az elektromos cigaretta lényege és szerepe?

 

Az elektromos cigaretta gőz formájában juttatja szervezetünkbe a megfelelő nikotin mennyiséget. A felhasználója így csökkenti a szervezetébe jutó káros anyagok szintjét mintegy 95%-kal, így elkerülve a cigaretta égéséből felszabaduló több száz mérgezőanyag belélegzését.

 

Mennyire hatékony ez a módszer, mit várhatunk tőle?

 

A mai modern e-cigaretták teljes mértékben képesek pótolni a dohányzást, használatukkal azonnal elhagyható a cigaretta. Nincsenek elvonási tünetek, nincs rossz szájíz, lehelet, megsárgult és kellemetlen szagú ujjak, nem zavarjuk környezetünket kellemetlen szagokkal.

 

Az e-cigaretta is káros lenne? Milyen kockázattal jár a használata?

 

Igen, természetesen az elektromos cigaretta használata is jár némi kockázattal. A hangsúly itt azon van, hogy a káros szenvedélyünk mennyi kockázattal jár. Az elektromos cigaretta, mint fentebb már írtuk 95%-kal kevesebb káros anyag bevitelt jelent a hagyományos dohányzáshoz képest. A kilélegzett gőz 1% káros anyagot tartalmaz a hagyományos dohányzáshoz képest, ezért teljességgel elhanyagolható. Hiteles vizsgálatokkal bizonyítottan nem okoz passzív dohányzást. Az e-cigarettát használóknak nem kell tartaniuk rákos megbetegedésektől, mint a hagyományos cigarettát használóknak. Aki átáll elektromos cigarettára heteken belül jelentős javulásról számol be egészségileg. Pár hét használat után elmúlik a reggeli krákogás – köhögés, javul a vérkép, erősödik a szaglás és az ízlelés, erősödik az immunrendszer.

 

Mi az e-cigaretta jövője?

 

Az elektromos cigaretta jelentős potenciál a cigaretta teljes leváltására. Felhasználói köre folyamatosan bővül. A jelenlegi statisztikák alapján 2025 környékén már várhatóan a dohányzók 50% ezt fogja használni. Ennek köszönhetően az egészségügyben rohamosan csökkenni fog a dohányzás okozta megbetegedések száma, így a felszabaduló költségek átcsoportosításával minden egyéb orvosi szolgáltatás színvonala javulhat. Jelenleg a dohányipar okozza a legnagyobb kárt a világon, rengeteg daganatos, érrendszeri és légúti betegségért felelős. Ezen felül a dohányzás a stroke kialakulásához is nagyban hozzájárul, és a szívroham kockázata is magasabb a dohányzók körében.

 

Dokumentumfilm az e-cigarettáról:  megtekintés