Félelmetes videó bizonyítja, mennyivel károsabb a dohányzás az elektromos cigarettánál

Kampányt indított az angol közegészségügyi hivatal (Public Health England), hogy felhívja figyelmet arra, hogy az elektromos cigaretták sokkal kevésbé ártalmasak a hagyományos dohányzásnál – írja a Mirror.

A szervezet szerint tarthatatlan, hogy a felmérések szerint a dohányosok 44 százaléka, vagyis majdnem fele hiszi azt, hogy az elektromos cigaretták ugyanannyira egészségkárosítók, mint a dohánytermékek szívása, holott ez nagyon távol áll a valóságtól.

A kutatások szerint, bár az elektromos cigaretta sem kockázatmentes, de legalább 95%-al kevésbé káros a dohányzásnál.

A PHE igyekszik minden dohányost rávenni, hogy ha leszokni nem is tudnak a füstölésről, váltsanak elektromos cigarettára. A szervezet videóra vett egy látványos kísérletet, melyben két orvos, Dr Lion Shahab és Dr Rosemary Leonard azt mutatják be, mennyi káros anyag éri egy dohányos, egy elektromos cigaretta használó, illetve egy nemdohányzó ember szervezetét egy hónap alatt.

A kísérlethez három üvegburát töltöttek meg vattapamacsokkal. Egy szivattyú segítségével az egyik kupacon cigarettafüstöt, a másikon elektromos cigaretta gőzt, a harmadikon pedig sima levegőt áramoltattak át. A végeredmény megdöbbentő.

Míg a dohányos pamacsok tele vannak undorító mocsokkal, addig az elektromos cigarettás vattákban csak egy kis vízgőz maradt és némi elszíneződés látszik. A harmadik búra alatt pedig, mintha semmi sem történt volna.

“Ez a kísérlet jól illusztrálja vizuálisan a dohányzás és az elektromos cigaretta használat közötti éles különbséget”

– mondta John Newton professzor, a PHE egészségfejlesztésért felelős igazgatója.