Több millió embert mentene meg az e-cigaretta

Egy évtized alatt akár 6,6 millió amerikai korai halálozása lenne elkerülhető, ha a dohányzásról áttérnének az e-cigaretta használatára – állítja egy kedden közzétett új kutatás, amely szerint az e-cigaretta lehetne a dohányzás “végjátszmája”.

A dohányzásról való leszokás előnyeit elemző modellek szerint a 6,6 millió amerikai, aki e-cigarettára cserélné a cigarettát, mindösszesen 86,7 millió évvel élhetne tovább.

Az elemzést publikálók úgy vélik, eredményeik nyomán hatékony stratégiát fejleszthet ki a közegészségügy “a dohányzás végjátékához”.

“A régi módszereket újakkal kell kiegészíteni, amelyek az e-cigarettára való áttérésre biztatnak, ugyanis az sokkal kevésbé halálos, mint a hagyományos cigaretta”

– hangsúlyozta David Levy, aki a Georgetowni Egyetem orvosi karán folyó kutatás egyik vezetője volt.

A világ tudományos közössége megosztott abban a kérdésben, hogy használható-e az e-cigaretta a nikotinhelyettesítő terápiában. Az e-cigaretta ugyan nem tartalmaz dohányt, de a felhasználó nikotintartalmú folyadék páráját szívja be.

Számos specialista, köztük a brit közegészségügyi hivatal szakértői úgy vélik, hogy az e-cigaretta kevésbé kártékony, mint a dohányzás, és sokaknak segíthet a dohányzásról való leszokásban.

A Tobacco Control című folyóiratban publikált tanulmány kidolgozta a legrosszabb és legjobb forgatókönyvet arra az esetre, ha Amerikában az emberek áttérnének a hagyományos dohányzásról az e-cigarettára.

Még a legpesszimistább verzió szerint is 1,6 millió áttért dohányos korai halálozása lenne elkerülhető, a legoptimistább modell pedig 6,6 millió amerikai korai halálozásának elkerülését jósolta.

“Amellett, hogy életet mentene, rengeteg jótékony egészségügyi hatása is lenne, mások mellett a betegségek visszaszorulása, a kevesebb fájdalom és szenvedés, a passzív dohányzásnak való kitettség” – mondta Levy.

John Britton, a dohányzással és alkoholfogyasztással kapcsolatos brit kutatások központjának igazgatója, aki maga nem vett részt a vizsgálatban, csatlakozott a tanulmány szerzőinek véleményéhez. Mint hangsúlyozta: a nikotintermékek új generációjának hatása nem lebecsülendő, határozottan vannak előnyei.